Bönan

Bönan – Fiskeläget med rätta känslan

Vad krävs det för att ett ställe ska klassas som ett ”svenskt paradis vid vatten? Måste det vara långa sandstränder, fin skärgård och vacker natur? Det kanske snarare handlar om att orten eller platsen förmedlar en speciell känsla och detta med vattnet som en central punkt. Så är det med det pittoreska fiskeläget Bönan strax utanför Gävle.

Bönan växte fram som ett fiskeläger under 1700-talet även om det aldrig var den stora hamnen för fiskeriverksamheten i Gävle. Visserligen finns det några fiskare kvar som utgår från Bönan men antalet som arbetar med fiskeriyrket är betydlig färre idag än för hundra år sedan. Men trots det har fiskelägret mycket tydligt behållit den rätta känslan. De drygt 300 personerna som bor på orten värnar om ortens historia och fisket präglar allt från caféet och restaurangen till galleriet och kapellet. För den som gillar inredning med marina inslag är ett besök på inredningsbutiken Carl & Olivia ett måste. Butiken ligger på gångvägen ut till fyren.

Kapellet som byggdes i mitten av 1800-talet rymmer ca 80 besökare och har blivit ett populärt kapell för bröllop och dop där man vill ha en lite mer personlig prägel. Många bröllopspar väljer även att ha festen och bröllopsmiddagen bara ett hundratal meter från kappellet. Detta på restaurangen Huseliiharen som bjuder på mycket mysig utsikt över den fina inre skärgården.

Som turist är det vanligt att vandra ut och titta på Böna fyr, besöka rökeriet och köpa böckling och ta lunchen på restaurangen som självklart har ett extra fokus på vad havet har att ge. Böcklingen och fyren är idag de två starkaste varumärkena för Bönan och kanske även det som inte bör missas av besökarna.

För barnfamiljer är däremot utbudet av aktiviteter mer begränsat. En liten strand finns i Bönaviken men bättre bad finns några kilometer innan bönan på Engesbergs Camping. Här kan man bada oavsett om man bor på campingen eller inte.

De flesta turister väljer att åka bil hit men många gävlebor tar cykeln då det finns en mycket fin cykelväg från stadens centrum. Vägen ut tar en dryg timme och bjuder på flera badtillfällen på vägen.

Välkommen hit för att uppleva skärgården – som den ska vara.