Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent

Att värna om naturen genom inte att skräpa ner är alltid viktigt, kanske framför allt i Sverige där allemansrätten bjuder på en stor frihet men som även kommer med en del ansvar. ”Håll Sverige Rent” är en förening som kämpar för att minska nedskräpningen i naturen och i städerna. Visionen är ett skräpfritt Sverige – en vision som många nog kan skriva under på.

Håll Sverige Rent samarbetar med nästan alla av Sveriges kommuner. På föreningens hemsida kan man med hjälp av en lista stämma av om just ens egen kommun är en del av samarbetet. Man kan också hålla utkik efter om kommunen anordnar någon egen aktivitet till förmån för att motverka nedskräpningen. Alla kommuner på listan delar dessutom ut föreningens skräpplockningsmaterial till deltagare i kommunen.

Utrustning

Vill man vara med och jobba mot Håll Sverige rents vision om ett skräpfritt Sverige är det bra att vara lämpligt klädd och utrustad. Vill man sätta igång kan man genom kommunen få tillgång till föreningens egna sopsäckar och påsar. Givetvis fungerar också andra påsar eller säckar.

Handskar: Att tänka på händerna är också viktigt – därför är handskar, vantar eller en liten plastpåse bra material för att skydda händerna med när man plockar. Om barnen också vill vara med kan det vara lite svårt att få tag på bra handskar i små storlekar. Håll Sverige Rent rekommenderar så kallade kirurghandskar i nitril eller latex som kan inhandlas på de flesta apotek för små händer. Undvik dock vinylmaterialet eftersom den innehåller mjukgörare.

Plasthandskar kan köpas på Clas Ohlson för 29,90 för 50-pack

Plockpinnar eller sugmaskin

För den som vill engagera sig och är rädd om ryggen kan det vara en god idé att införskaffa sig plockpinnar. Plockpinnar kan inhandlas på de flesta järnaffärer och trädgårdsrelaterade butiker. Är man lite händig kan man dock bygga sig en egen plockpinne med hjälp av en trästav och en spik. Spiken fästs helt enkelt i ena änden och knipsas av för att göra den vass.

Plockpinar kan köpas på Staedshopen för 199kr

Ett annat alternativ är att köpa en enkel lövsug. Många lövblåsar har en sugfunktion vilket gör att de fungerar som en dammsugare även om det går att suga upp betydligt grövre saker så som löv,skräp och liknande.

Lövsug kan köpas på Lövshoppen.se för från 499kr.

Säkerhet

Tänk också på din säkerhet – bär reflexväst. När mörkret faller på är det alltid bra att ha en reflexväst för att göra sig mer synlig, något som är extra viktigt att ha i åtanke när man plockar med små barn. Även om man bär reflexväst ska man dock hålla sig borta från bilvägar, vägstädning kräver nämligen en särskild utbildning i vägsäkerhet för att det ska vara säkert.

Reflexväst kan köpas på i stort sett vilken bensinstation som helst för 20-50kr

Fakta om föreningen

  • Stiftelsen grundades 1983
  • Logotypen användes första gången 1962
  • Har bland annat arrangerat skräpplockardagarna, som 2011 hade över 620 000 deltagare.

Använd hashtagen

Vill man hjälpa till via sociala medier kan man lägga upp en bild på Facebook eller Instagram och tagga den med #hållsverigerent.