limön utanför Gävle

Limön- Idyllen i Gävles skärgård

Även om Gävle är en kuststad och detta gärna lyfts fram i marknadsföringen av staden så är kusten inte det som de flesta förknippar med Gävle. Det beror mycket på att den inte är speciellt tillgänglig och att skärgården inte är en av de finare i landet. Men det finns små guldkorn där Limön är ett av de mest glänsande. En ö som visar att skillnaden mellan film och verklighet ibland är extremt liten. När båten anländer för första gången på sommaren till ön står människor och vinkar och ropar för att välkomna gästerna. De har tagit sig dit innan med egna båtar för att göra i ordning de små stugor som finns över hela ön. Likheten mot ”Saltkråkan” är slående och för de som besöker Limön är det tydligt på flera punkter.

På ön är det helt cykel- och bilfritt vilket skapar ett lugn utöver det vanliga. De som åker hit över dagen kan sola, bada, fiska eller gå på promenadvägen som slingrar sig över ön. En promenad som tar ca en timme men självklart stannar många på vägen för att fika, titta på den gamla fyren eller söka sig ner till vattenbrynet en stund.

Vill man hellre sova kvar någon natt finns det några rum vid caféet som hyrs ut. Även en del stugägare hyr ut stugorna under kortare och längre perioder under sommaren.

Limön rekommenderas varmt till de som vill uppleva en klassisk skärgårdsidyll där lugnet verkligen råder. Detta trots att det finns en hel del att göra för både stora och små.

Även om de som har stugor på ön oftast tar sig dit på egen hand åker de flesta besökarna till Limön med M/S Drottning Silvia – eller Limöbåten som den kallas av gävleborna. En liten och mysig båt som visar upp Gävles skärgård under den timmen som det tar att åka till Limön. Under högssäsong (21/6-3/8) är det tre avgångar per dag från S. Skeppsbron.