segerstads fyr

Sätt fyr på semestern!

Under sommarmånaderna är det många svenska och utländska turister som väljer att besöka Öland. Ett flertal hotell på Öland, campingar och stugor erbjuder boende. En av de mer udda och även mer enskilda boendeformerna erbjuds i fyrmästarbostaden vid Segerstads fyr. Bostaden ligger mycket nära fyren vilket man tar sig till på en smal och slingrig grusväg. I slutet av vägen möts man av en mäktig allé som välkomnar besökarna till ett lugn utöver det vanliga. Men även till en närhet till havet som är riktigt mäktig. Här står fyren som togs i bruk 1883 och som fortfarande är i drift. Där havet tar vid har ett rev skapat en lagun som är mycket långgrunt. Det gör att vattnet ofta blir över 25 grader varmt.

Den stora fyrmästarbostaden är idag delad i två stora lägenheter på sammanlagt 100kvm var. I ena halvan bor ägaren medan den andra är för uthyrning. Här kan man hyra en bädd (likt vandrarhem) eller hyra hela lägenheten per dygn. Sammanlagt finns åtta bäddar men som det även står på hemsidan – det finns möjlighet till två extrasängar för sällskap som har hjärterum.

Att hyra lägenheten ett dygn kostar ca 1700kr och det är en rekommendation att göra detta för att på så vis vara säker på att få njuta av tystnaden och lugnet med enbart några få utvalda. Den som vill träffa nya människor och umgås med större sällskap bör istället välja någon camping på Öland.

Detta boende passar utmärkt för den som vill uppleva Ölands mer karga natur och komma havet väldigt nära. Dessutom är det väldigt enskilt och lugnt. Självklart kan det även rekommenderas för de som har ett stort intresse av Öland eller ornitologi. Detta eftersom uthyraren, Christian Cederroth, har ett stort intresse av ornitologi samt är legitimerad Ölandsguide.

Christian anordnar även kurser och privata guidningar utifrån besökarnas önskemål. Bland annat har han anordnat ”Vadarekurs” i femton års tid. En kurs på tre dagar som sätter fokus på de arktiska vadarna när de näst intill ”invaderar” strandkanten. Kurserna passar vanligtvis både de som precis blivit intresserade av fågelskådning till de som har haft intresset under många år.